Det seksuelle selvbildet vol.2

Jeg fortsetter å skrive litt om det seksuelle selvbildet, og tar nå for meg hvordan det er gjennom tenårene og gjennom tyveårene.

Når man kommer i tenårene går kroppen for å være en barnekropp til å ligne mer en kropp som voksne har. Jenter får pupper, gutter får endret stemme. Kjønnshår begynner å bli mer tydelig. Alt dette kan være forvirrende for tenåringer. Samtidig er det hormonelle svigninger som gjør at livet generelt kan være litt vanskelig.

Bildet over er fra videregående skole, jeg er vel 16 år og bestemte meg for å farge håret brunt. Jeg ville ikke lengre bli sett på som hun blonde jenta, rett og slett fordi det var en kultur på ungdomskolen som gjorde at det var greit å seksuelt trakassere spesielt blonde jenter.

Jeg tror at om noen som kjente meg på ungdomskolen og videregående skole synes det er rart jeg nevner dette. For ofte lo jeg når guttene tok meg på rumpa, puppene, holdt meg fast og slang bemerkninger etter meg. Men om man tenker over det så er det å le i en sårbar situasjon ofte et selvforsvar, mitt seksuelle selvbildet var lavt og jeg satt derfor ikke grenser for meg selv.

Det er mange med lavt seksuelt selvbilde som også er dårlig på grensesetting, og det er nok spesielt tilstede under tenårene og starten av tyveårene. Når man er dårlig på grensesetting så blir man også sårbar og er i fare for å sette dype spor i det seksuelle selvbildet.

Bildet er tatt av Emily Boge

Som jeg skrev i går så ble jeg desperat etter å ta tilbake min seksualitet. Men jeg gjorde det på feil måte, og skulle nok ønske jeg hadde en sexolog jeg kunne oppsøkt.

Bildet til venstre er meg når jeg var rundt 19 år. Jeg var snart ferdig med videregående skole og det gledet jeg meg til. Jeg tenkte at tyveårene og studier ville hjelpe meg.

Det hjalp til en grad å slippe VGS, men så ble jeg ganske bestemt på at jeg skulle finne meg en kjæreste.

Når man har et dårlig seksuelt selvbilde, så er ofte bekreftelsesbehovet også sterkt. Mange ønsker bekreftelse via en kjæreste, at man har one night stands eller for eksempel sender seksuelle bilder på Snapchat. Dette setter deg i sårbare situasjoner som kan være veldig skadelig. Enten om du får en kjæreste som ikke vil deg godt, eller får bilder spredt på nettet.

Når man da er i starten av tyveårene så har du gått fra å være tenåring, til å entre voksenverden i større grad. Da kan det å gå inn i et forhold virke trygt og godt, men som vi vet, så er valgmulighetene nesten uendelig i dagens samfunn. Datingapper gjør at man har mulighet til å alltid finne en bedre person.

Personlig gikk jeg inn i et forhold, eller jeg tenkte det var et forhold. Han mente vi holdt på, men i flere måneder sov vi sammen og jeg møtte faren hans. Men han ville ha mulighet for valg og jeg var så langt nede at jeg ikke satt grenser. Jeg sa det var greit at vi holdt på fordi jeg trodde at det ville gjøre at vi kom til å bli kjærester på ordentlig etterhvert. Selvfølgelig tok jeg feil! Mange går i samme fella som jeg gjorde, fordi man er usikker og ikke setter grenser.

Når du kommer til midten av tyveårene så begynner de fleste å bli tryggere på seg selv. Endel har funnet en trygg partner, og det er også da de fleste velger å bryte med partneren sin. Det er fordi man er tryggere på seg selv, setter grenser for seg selv og vet at man fortjener et annet liv.

Jeg brøt en forlovelse i fjor, det samme gjorde en venninne av meg. Vi begge forsto at om vi skal kunne leve det livet vi ønsker og fortjener måtte det til. Begge hadde nok også vært litt desperat med å finne en partner når vi var i starten av tyveårene.

Etter jeg brøt forlovelsen har også både selvbildet mitt generelt og det seksuelle selvbildet mitt blitt mye bedre. Jeg vet hva jeg fortjener og hva jeg ser etter, jeg tørr også å si ifra om jeg har sex med en partner og det ikke tilfredsstiller meg optimalt.

Selv om jeg det seksuelle selvbildet mitt er mye bedre i dag enn det var når jeg var yngre, så gleder jeg meg til timer med en utdannet sexolog. Om det er noen som ønsker å ta en prat, så er det mulig ved å kontakte meg på kontakt@terapeutmarte.no eller på sosiale medier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait